BASES I CONCURS ESCOLAR “GANDIA JUNIOR XEF”

 

INTRODUCCIÓ

El I concurs escolar GANDIA JUNIOR XEF pretén donar suport al treball realitzat pels centres escolars i les famílies de Gandia adherides al “PROGRAMA DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I L’ACTIVITAT FÍSICA EN L’ESCOLA”, destinat a implementar, per a l’alumnat de 1r a 4t de Primària en la ciutat de Gandia, hàbits saludables en tres línies de treball necessàriament vinculades: alimentació saludable, activitat física i intel·ligència emocional.

En el cas del concurs, es tracta d’introduir en la cuina saludable als més xicotets de la casa, d’una forma divertida i lúdica, però al mateix temps, inculcant-los coneixements bàsics sobre la importància de conéixer i dur a terme una alimentació saludable com a forma de prevenir malalties i com a promoció de la salut.

El concurs és una forma d’unir diversió i aprenentatge, sempre amb l’alimentació saludable com a rerefons, i aprofitant el gran avantatge que suposa viure en una zona de menjar mediterrani, que és una garantia per poder explicar la nostra tasca amb productes naturals, saludables i beneficiosos per a la salut.

 

OBJECTIU

– Educar els xiquets i xiquetes de primer a quart de Primària dels centres escolars de Gandia els beneficis per a la salut d’una alimentació adequada i generar hàbits saludables en companyia dels seus familiars i professorat.

– Promoure els hàbits saludables entre els més xicotets i estimular així la seua creativitat en l’àmbit de la cuina.

– Generar un banc de receptes saludables que estiguen a l’abast dels més joves i les seues famílies.

– Dinamitzar i estimular la conversa en l’àmbit familiar i escolar en relació a la implicació dels xiquets en la cuina i l’alimentació saludable.

 

PARTICIPANTS

Podrà participar l’alumnat de 1r a 4t de Primària dels centres escolars de Gandia adherits al PROGRAMA L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I ACTIVITAT FÍSICA EN L’ESCOLA, en el marc del programa d’ESCOLES SALUDABLES GANDIA, durant el curs escolar 2017-2018.

Centres públics que podran participar: col·legi públic Botànic Cavanilles. Col·legis concertats: Carmelites, Abecé, Escola Pia, Escolàpies, Abat Sola, Borja Jesuïtes. Col·legi privat: Los Naranjos.

La participació en el concurs es presentarà per centres escolars.

S’estableixen dues categories depenent de l’edat i curs de l’alumnat:

– Categoria A. Per a receptes elaborades per l’alumnat de 1r i 2n curs de Primària

Categoria B. Per a receptes elaborades per l’alumnat de 3r i 4t curs de Primària

 

REQUISITS

  1. Per a l’alumnat de 1r i 2n de Primària es realitzarà 2 receptes saludables d’una amanida i un postre amb fruita natural i verdures com a ingredient principal i podrà ser acompanyat per altres ingredients saludables. No es podrà utilitzar aliments insans (vegeu el contingut del Módul 4)
  2. Per a l’alumnat de 3r i 4t de primària: es realitzaran dues receptes saludables un plat de lliure elecció i un postre.

Grup d’aliments que es poden utilitzar: verdures, hortalisses, fruites, carns, peixos, ous, làctics i derivats, aliments rics en hidrats de carboni (pasta, arròs, creïlla, quinoa), llegums, aliments rics en greixos saludables (fruita seca, alvocat i oli d’oliva).

No es podrà utilitzar aliments insans (vegeu el contigut del MÓDUL 4 )

 

Aquestes receptes podran ser elaborades per l’alumnat a casa, amb ajuda de la seua família. Les receptes hauran de ser d’elaboració pròpia, estar explicada de forma detallada, incloent-hi els següents apartats: nom de les receptes, nom de l’alumne, centre escolar i curs, ingredients de les receptes, manera de preparació, grau de dificultat (baix, mitjà o alt) i una foto de les receptes on es veja el nivell d’implicació de l’alumnat.

Es tracta d’un procés participatiu en el qual intervé l’alumnat, el professorat i les famílies i el resultat final del qual serà, a més de la gran final de centres, elaborar entre tots els centres un “RECEPTARI ALIMENTACIÓ SALUDABLE: I CONCURS“, amb totes les receptes seleccionades en la Fase I.

Cada classe haurà de treballar prèviament els Mòduls específics d’alimentació saludable així com les famílies (material que ha sigut realitzat pel departament de Salut Pública i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia i lliurat als centres educatius adherits al Programa) a fi que l’alumnat tinga una formació adequada i puga complir amb els objectius del concurs.

Amb ajuda de la família, cada alumne haurà d’elaborar 2 receptes saludables atenent a la seua edat:

– Categoria A: Realització d’una amanida i un postre

– Categoria B: Realització d’un plat principal i un postre

 

SELECCIÓ:

Fase I: la primera selecció la realitzarà el mateix centre i representants dels pares i mares de família. Una vegada finalitzada la fase de realització en cada categoria se seleccionaran 10 receptes per centre que passaran a la fase de selecció següent, és a dir, 10 xiquets o xiquetes passaran a la fase II.

Fase II: les 10 receptes seleccionades passaran a la Fase II on un jurat valorarà les dos millors receptes de cada centre i de cada categoria.

L’alumnat de 1r i 4t de Primària hauran de portar al centre les seues receptes elaborades a casa els dies: 24 d’abril, col·legi Carmelites i Borja Jesuïtes: 25 d’abril, col·legi Abat Sola i Escola Pia; 26 d’abril, col·legi Escolàpies i Abecé; 27 d’abril, col·legi Botànic Cavanilles i Los Naranjos.

L’alumnat de 3r i 4t de Primària hauran de portar al centre les sues  receptes elaborades a casa els dies: 7 de maig, col·legi Carmelites i Borja Jesuïtes; 8 de maig, col·legi Abat Sola i Escola Pia; 9 de maig, col·legi Escolàpies i Abecé; 10 de maig, col·legi Botànic Cavanilles i Los Naranjos.

Se seleccionarà una recepta saludable per cada categoria i centre, és a dir, passaran a la final huit receptes saludables de la categoria A i huit receptes saludables de la categoria B, sent un total de setze finalistes (dos per cada centre). Aquests finalistes representaran al seu centre en el Concurs.

 

FASE FINAL DEL CONCURS

TERMINIS DEL CONCURS: FINAL

Els 16 alumnes seleccionats passaran a la final, que tindrà lloc el 8 de juny a les 16.00 hores en les cuines del Botànic Cavanilles.

Aqueix dia, l’alumnat elaborarà les receptes allí mateix, amb l’ajuda d’un professor del centre (per a utilitzar els fogons i el forn o tallar els ingredients). Els dos estudiants seleccionats per cada centre representaran al seu col·legi, que serà el guanyador.

El temps màxim per a la preparació de la recepta serà de: 2 hores

 

 

JURAT

El jurat de la Fase I: professorat i representants de l’AMPA de cada centre.

El jurat de la Fase II estarà format per la regidora de Sanitat Pública i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil; un representant del CDT, directora del CEFIRE i representant del Centre de Salut Pública; Jesús Herraiz, titular farmàcia 24 hores, a més de la direcció del centre participant i Marianela Fernández, nutricionista-dietista del Programa.

El jurat de la Fase III o Gran Final: el jurat estarà format per la regidora Liduvina Gil; Juan Llorca (consultor nutricional i Chef Kids Inspired Food); Begoña Rodrigo (Top Chef España) i Manuel Alonso (Estrella Michelín), ; Jesús Herraiz titular Farmàcia 24 Hores i Marianela Fernández (nutricionista-dietista del Programa).

 

PREMIS

Els premiats en les categories A i la B guanyaran un cap de setmana per a 4 persones (2 adults i 2 xiquets menors de 12 anys) a Port Aventura (Tarragona). El premi inclou les entrades al parc per a dos dies i una nit d’hotel en règim de mitja pensió.