II CONCURS ESCOLAR “GANDIA JUNIOR XEF”

És, per a mi, un gran plaer presentar-vos el II Concurs Escolar GANDIA JÚNIOR XEF, després de la primera edició, que va ser un èxit de participació, i el que és més important: d’implicació del professorat, dels xiquets i les xiquetes, la complicitat dels pares i les mares, i també dels patrocinadors que van fer possible aquest projecte; d’inculcar, des de menuts, la importància d’una alimentació saludable, com a forma de previndre malalties i com a promoció de la salut.

Esperem comptar, de nou, amb la vostra confiança i participació.

LIDUVINA GIL

Regidora de Salut Pública i Polítiques Saludables

 

BASES

 

OBJECTIU

Educar els xiquets i xiquetes de 1r a 6é de primària dels centres escolars de Gandia en els beneficis per a la salut d’una alimentació adequada i generar hàbits saludables, en companyia dels seus familiars i del professorat.

PARTICIPANTS

Podrà participar l’alumnat de 1r a 6é de primària dels centres escolars de Gandia adherits al Programa L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I l’ACTIVITAT FÍSICA A L’ESCOLA 2018-2019: CC Abecé, CC Escola Pia, CP Abat Solà, CEIP Roís de Corella, CC Gregori Mayans, CP Les Foies, CP Montdúver, C. Los Naranjos.

 

REQUISITS

  1. Per a l’alumnat de 1r i 2n de primària, es realitzarà 1 recepta saludable de postres amb taronja, amb un temps d’elaboració de 45 minuts.
  2. Per a l’alumnat de 3r i 4t de primària, es realitzarà 1 recepta saludable d’un entrant de lliure elecció, amb un temps d’elaboració de 45 minuts.
  3. Per a l’alumnat de 5é i 6é de primària, es realitzarà 1 recepta saludable d’un plat principal de lliure elecció, amb un temps d’elaboració de 90 minuts.

No es podran utilitzar aliments insans (Els aliments no saludables són els que contenen, en la seua composició, ingredients insans, de manera que proporcionen una elevada aportació de sucres senzills, sucres afegits, greixos no saludables i sal, i una baixa aportació de nutrients saludables, com les vitamines, minerals, fibra, greixos saludables i sucres complexos. Per això, les receptes han d’evitar utilitzar, en la seua elaboració, aliments fregits (encara que la base siga un aliment saludable), aliments altament processats, com les salsitxes o els embotits, formatges curats, salses greixoses insanes com la maionesa, carns grasses, xocolate amb llet o blanc, brioixeria, galletes, llepolies, gelats, sucs, mel, com també iogurts i cereals ensucrats).

Aquestes receptes podran ser elaborades per l’alumnat a casa, amb ajuda de la seua família. Les receptes hauran de ser d’elaboració pròpia, estar explicades de forma detallada i incloure els apartats següents: nom de la recepta, nom de l’alumne o alumna, centre escolar i curs, ingredients de la recepta, forma de preparació, grau de dificultat (baix, mitjà o alt) i una foto de les receptes, on es veja el nivell d’implicació de l’alumnat.

Es tracta d’un procés participatiu, en el qual intervé l’alumnat, el professorat i les famílies, el resultat final del qual serà, a més de la gran final de centres, elaborar, entre tots els centres, un Receptari d’Alimentació Saludable“, amb totes les receptes seleccionades en la Fase I.

 

SELECCIÓ

Fase I: la primera selecció la realitzarà el mateix centre, representants dels pares i mares de família i el professorat de cada centre. Se seleccionaran 3 receptes finalistes de 1r a 6é, que passaran a la Fase II. Cada centre posarà la data que considere oportuna, abans del dia 17 d’abril. Tots els xiquets i les xiquetes participants rebran un regal.

Fase II: un jurat valorarà, entre les receptes seleccionades en la Fase I, les tres millors receptes saludables de cada centre i de cada categoria. Tots els centres participants rebran un regal.

 

FASE FINAL DEL CONCURS

Els alumnes seleccionats passaran a la final, que tindrà lloc el 7 de juny a la Casa de la Marquesa, a les 17,30h

Aquest dia, l’alumnat elaborarà les receptes allí mateix, amb l’ajuda de professorat del centre. El temps màxim per a la preparació de la recepta serà el que s´estableix en les bases del concurs.

 

PREMIS

Els premiats en les categories A, B i C guanyaran un viatge a Palma de Mallorca per a l’alumne i la seua família (membres de la unitat familiar).